Sofia Restaurant Week: HRC Culinary Academy

Sofia Restaurant Week: HRC Culinary Academy

За трета поредна година не пропускаме събитието Sofia Restaurant Week. По едно време имаше пролетно и есенно събитие, като се надявах да не стане прекалено масово и съответно да се намалят и изискванията към участващите ресторанти, тъй като мiналата пролет бяхме попаднали на подобен ресторант.

Много се чудехме тази есен дали ще има такава седмица. Преди известно време получих имейл от организаторите с анкета дали това събитие да се осъществи. Това ме подтикна да си мисля, че все пак ще има, а когато вече официално бе обявено бях много щастлива, защото ние си имаме любими ресторанти, които не пропускаме и винаги опитваме и някой нов.

Така веднага запазих вечеря в HRC Culinary Academy, като реално техният ресторант е ресторант "Таланти", който в момента е затворен и затова вечерята се осъществи в академията.

Аз бях много развълнувана, защото тяхното меню щеше да следва линията на "Алиса в страната на чудесата", а кой човек не би желал да се потопи в това необятно пространство, особено ако е част от едно кулинарно изживяване на всички рецептори за възприятия.

Бяхме настанени на масата ни, аз се вълнувах много, защото преди близо две години бях на същото място с предишната ми фирма на вечеря, като ние си готвихме до някаква степен храната, показваха ни тънкости на готвенето, имаше състезания.. Все мили спомени, тъй като с част от тези хора сме близки приятели до ден днешен. Та, нека се върнем на магичната ни вечеря.

Дори менюто следваше създадената линия, а момичето, което ни обслужваше изключително грижливо и малко притеснено ни споделяше какво ни поднася и същевременно ни разказваше историята на Алиса.

Първоначално ни бяха поднесени две малки шишенца с табелка "drink me" с различни цветове, като бяхме инструктирани да смесим последователно двете течности и да ги изпием, тъй като Алиса, попадайки в заешката дупка е трябвало да се смали, за да може да премине през малката врата.

След като отпихме глътка от магичната сила ни поднесоха едни прекрасни "заешки дупки", които имаха специални решетки, които трябваше да бъдат обезоръжени.

Стартерът ни се казваше "Падане в заешката дупка", като в едното меню имаше заешко конфи, а в другото печен боб. Определено за мен заешкото бе светлинни години напред, а тази "мрежа", която съм опитала да я снимам и като сянка.. тя бе един път!

Последва основното ястие, а именно "Вечеря с Червената кралица". Едното меню бе "Свинско коремче за уморени крачка", съдържащо в себе си глазирано свинско коремче, сезонни зеленчуци и червено цвекло, а другото - 'Нищо по-добро от риба и хайвер', а именно 'агри, хайвер, брюкселско зеле и нахут.

Наглед сякаш някой набързо е сложил храната в чиниите, но именно създаването на това усещане изисква усилия да се случи, както и подредбата на всеки един компонент от основното ястие. Както всичко до момента, тази среща с Червената кралица се оказа успешна и определено вкусна.

Накрая дойде време и на десерта, който бе "Чаено парти с Лудия Шапкар". На вид десертът бе интересен, тъй като шапката на Шапкаря бе "кацнала" върху облаче от захарен памук, който изчезна магически, след като бе залято от тайна отвара :)

Чаено парти с Лудия Шапкар

.Съдържанието на единия десерт бе Сливи / Смокини / Бадеми / Кардамон, а на другия - Дюля / Круша / Джинджифил / Овес.

Уви, покрай цялата еуфория около захарния памук пропуснах да снимам втория десерт и той много бързо се изпари. :)

Обстановката бе, както винаги на ниво. Момичето, което ни поднасяше храната бе изключително вежлива и внимателна, както и останалите от персонала. Интериорът създаваше задушевна обстановка с приглушена светлина. За пореден път се убеждавам, че в този ресторант има класа и тя се случва на пръв поглед с лекота, но зад нея стоят много усилия, последователни действия и определено работа в екип.

Заговорихме се с един от служителите и заразпитвахме за самия ресторант "Таланти" кога ще бъде отворен,тъй като на няколко пъти като проверяваме се оказва, че е затворен. Бе ни споделено, че неговото местоположение ще е на ново място и заради пандемията е отложено и откриването на ресторанта.

Оставаме с надежда, че след новата година ще може да се насладим на тази изисканост, висота и уникалност на тяхната кухня. Ако не сте го посещавали, следете, аз ще ви държа в течение, защото си заслужава всяка хапка от храната на тези прекрасни хора :)