Кюфтета от булгур, мента и тиквички

Кюфтета от булгур, мента и тиквички

Създаването на тази рецепта бе подтикната от хапването ми наскоро на едни прекрасни кюфтенца от киноа и тиквички. Та, реших да опитам какъв ще бъде крайният резултат, ако ги направя с булгур.

Това, което направих бе да сложа една чаша булгур във вряща вода и да го оставя да набъбва. Междувременно рендосах на ситното ренде една тиквичка и изцедих водата от нея.

Изцедих булгура и го добавих към тиквичката. Накълцах от домашната ми мента, която придаде много свеж аромат на кюфтенцата. И тук дойде моментът с подправките, които придават този невероятен източен вкус. Добавих сол, черен пипер, къри, малко канела, микс за тандури, микс за дюнер. Арабските подправки съм си ги купила от Йордания, но предполагам, че тук може да се намерят в някое арабско дюкянче по ул. "Цар Симеон".

Оформях кюфтенца и ги потапях в разбито яйце. След това ги поставих в тава, която бе покрита с хартиено фолио. Пекох в долната част на фурната на 200 градуса за около 20 минути, за да се даде възможност на тиквичката да се изпече. Необходимо е кюфтенцата да хванат лека коричка отгоре.

Направих и сос, чието съдържание бе една кофичка кисело мляко, една лъжица тахан, няколко капки лимон, сол, канела, къри и отново добавих арабските подправки.

Нямаше време да оставя кюфтетата да изстинат, защото имаше гладни хора у дома. За моя изненада се получи хубав, свеж и приятен вкус, като в комбинация със соса кюфтетата бяха неустоими.

Приятен апетит.