Как да отпразнувате рожден ден на детето, както нашите от нашето детство

Как да отпразнувате рожден ден на детето, както нашите от нашето детство

Наближавайки рождения ден на Алина започна една чуденка как да го празнуваме. Тя вече ставаше голяма и искаше празникът й да е в детски клуб с деца. Миналогодишният й рожден ден също искаше да е в клуб, но тогава тя искаше да покани цялата група от градината и затова взехме единодушно решение, че ще го празнува там. Бяхме наели аниматор, който да забавлява децата, имаше украса, кетъринг със сандвичета и тарталетки, като малки торти за десерт след обяда им. Това бе за нас голямо улеснение, а за Алина приятен детски момент. Така бяхме направили и по-миналата година, но тази година нямаше как това да се случи, поради факта, че не допускат чужди хора в сградата на градината.

Тръгнахме от вариант 1 да наемем къща извън града за фамилията ни, която е в София и там да отпразнуваме празника, тъй като и 3 октомври се падаше събота. Търсихме къщи с минерален басейн, попаднахме на няколко. После се ориентирахме към Копривщица, защото много обичаме този град и в крайна сметка оставихме тази идея, защото така по-скоро бихме празнували ние, отколкото Алина, а тя искаше чисто и просто приятелите й от градината, заедно с нейните две братовчедки.

Ето защо започнах да мисля трескаво какво да правим. Най-удачният вариант, до който стигнах бе да съберем децата в двора у дома, но не знаех какво ще е времето. Все пак началото на октомври е доста непредсказуем период от годината. Наближавайки датата започнах често да поглеждам прогнозата с надеждата времето да е хубаво.

Аз се притеснявах до някъде, защото освен децата щяха да дойдат и родителите. Помня на моите рождени дни, а и като съм ходила, че те са били само и единствено за децата, но сега е по-различно. Реално погледнато, аз надали бих пуснала Алина сега сама на рожден ден някъде.. на тази възраст. Така че напълно естествено бе да сметнем и присъствието на родителите.

И ето така се подредиха нещата - родителите ги настанихме под шатрата, а на децата отделихме двора за игра. Подготовката се състоеше в надуване на балони предходната вечер - около 70 с помощта на кръстницата на Алина, както и правенето на домашни бонбони два дни преди рождения ден, а също и сандвичета до късно вечерта на предходния ден. За всеки случай поръчахме и кетъринг, който се състоеше в прекрасни кексчета с украса от фондан, фунийки с крем, както и невероятно вкусни тарталетки. Дамата се оказа изключително любезна и разглеждайки й фейсбук страницата, която може да видите тук, бях останала във възхита. Определено препоръчвам :)

Отделно седмица предварително бях ангажирала аниматор, който се оказа страхотен. Намерих го ето тук. Като му се обадих бе много отзивчив, обясни подробно какво включва представлението му, а в самия ден бе точен, децата останаха във възторг, в един момент включи и родителите и определено остави силен и хубав спомен в съзнанието на Алина. Дни наред след това разказваше колко хубав е бил рожденият й ден. На самия ден се оказа, че детенце от приятелите на Алина е присъствал на негово друго тържество.

От Джъмбо бях купила няколко тематични чаши, чинийки, сламки и украси - бяло и златно. Моя приятелка, чиято погача пък бе предната седмица ми предложи една голяма арка с балони, която бе останала, така че добавихме и тези балони към надутите от нас.

Тортата я закупихме от Лагуната. По-точно взехме две - една за сутрешното парти и една за вечерното събиране на семейството ни, като картинките бяха от филма "Хотел Трансилвания" и "Брейв", отново с ваучери. Откакто Алина е родена единствено на първата й година бяхме взели от друга сладкарница. След това стана традиция да е от Лагуната, защото тортите им наистина са страхотни, пресни и вкусни.

Дойде денят, всички станахме рано, треска ни тресеше. Времето, сякаш специално за Алина просветля и напече едно много хубаво слънчице. Украсихме изцяло градината с балони, цветя и постепенно започнах да изнасям и храната. Алина се облече официално, направих й прическа и тя с трепет очакваше някой да дойде. Непрекъснато се показваше на вратата да попита дали идва някой. Постепенно заидваха децата, всички се вълнувахме, радвахме, смяхме. Рожденият ден бе обявен от 11:00 до 13:00, но продължи след 14:00 и всички деца бяха толкова щастливи. Имаше музика, танци, игри, забавления, скачане на батут, люлеене на люлки, гоненица, криеница. Децата вилнееха из целия двор и се радваха. Ето част от хубавите моменти на рожденичката :)

Следобедът, когато всички тръгнаха, а ние малко си отпочинахме дойде времето да отворим подаръците. Алина се вълнуваше много, защото не е получавала толкова много накуп до момента. Всеки един подарък беше прилежно отворен / с накъсана хартия/, оценен и след това върнат по местата, за да може постепенно да играе с него.

Черешката на тортата бе подаръкът, за който баща й има пълната отговорност/ вина - джип с дистанционно управление. Ето така тя се зарадва на него - видео.

Като теглихме чертата накрая детският рожден ден ни излезе в пъти по-евтино от празнуване в клуб.

Торта - 29 лв

Аниматор - 85, 50лв

Храна - франзели, кремчета, лютеница, пастет, моцарела, други видове сирена, маслини, шунка, луканков салам, пръчици, зеленчуци, които се превърнаха на зеленчукови пръчици, чери домати, пъдпъдъчи яйца, сокове, безалкохолни и др. Ориентировъчно ни излезе към 100 лв.

В Джъмбо платихме за украса около 40 лв, като само балоните бяха 10 лв.

Най-вероятно пропускам някои неща, но споменатите разходи бяха основата на тържеството. Факт е, че за мястото не сме плащали. Тук сме облагодетелствани да живеем в къща, но имахме и варианта, ако времето е лошо децата да са вътре в къщата, а преносимите мебели от първия етаж да се озоват на втория за по-голямо пространство. Най-вероятно щеше да е абсолютната лудница, но трябваше да предвидим и вариант, в случай на лошо време.

Преди да се спрем за тържество у дома си мислех и за събиране в някой парк, както напоследък често виждам, че се прави. Запазва се една беседка или няколко пейки/ пространство в парка/, украсява се и се празнува.

Идеята на тази публикация е да покажа, че и с по-малък бюджет е възможно да се направи незабравим рожден ден. Емоция, която да остане в сърцето на детето и след години, дори да е забравило какво точно е било на този ден ще помни емоцията, която е почувствало, а това е най-важното все пак. Щастието да се вижда от всякъде и да прозира от всеки ъгъл. :)