Брънч в ресторант "Таланти"

Брънч в ресторант "Таланти"

Направихме резервацията за брънч преди около месец. Събитието ми се появи във фийда на фейсбук и дълго не се чудехме. Обичаме много този ресторант.

Той е част от кулинарна академия, където стажуват млади готвачи от цял свят за определен период от време, като готвят шеметни и прелестни ястия. Освен красиви, те са и изключително вкусни.

Първият ми досег до този ресторант беше преди няколко години, когато Никола ме заведе на нашата годишнина. Тогава за първи път в живота ми усетих, че храната може да бъде врата към красота, изящество, магия и разбрах смисъла, който се влага във фразата "кулинарно изкуство". Оттогава се задълбочи и интереса ми да опитвам все повече и повече различни ястия с цел да ги представям и разказвам, както и да ги приготвям у дома, а след това да споделям с вас рецептите. Постепенно се роди и идеята ми някой ден да стана кулинарен критик :)

Та, да се върна към днешния брънч. Решихме да си подарим тази емоция, като част от коледните ни подаръци. Аз лично чаках деня с нетърпение, защото от две години на няколко пъти търсех места за брънч в София, но се оказа, че тези заведения, на които попадах разбираха по свой начин менюто за един брънч.

Познавайки обаче ресторант "Таланти" и начина му на управление нямах и съмнение, че ще сме възхитени.

Самият семпъл и изчистен интериор на "Таланти" предразполага създаване на уют, спокойствие и релакс. Същевременно те пренася сякаш в друго измерение, далеч от софийската шумотевица.

Днес хората от ресторанта се бяха погрижили да има и специална маса за по-малките, където те можеха да играят с конструктори или да рисуват, под наблюдението на една много мила какичка :) Това даде пък възможност на мен и Никола да се насладим на нашия разговор.

И така, време е да представя и нещата, с които бяхме нагостени :)

Започнахме с коктейл мимоза (комбинация между портокалов сок и просеко) и вода, които бяха комплименти от заведението.

коктейл "Мимоза"

Преди това бях прочела какво представлява самия коктейл и интересен факт бе, че е сервиран за първи път през 1925г. в парижкия хотел "Риц" и се е смятало, че това е женски коктейл, заради ниското съдържание на алкохол (обикновено с шампанско) и бил станал емблематичен за 8ми март. :)

След това започнаха да валят чиния след чиния. Трябваше да направим място на масата, за да успеем да поберем всички чинии.

Започна се с различни тестени вкусотии, като палачинки, домашни банички, ванилени охлювчета. Освен това имаше кроасанчета, препечени филийки, тестено изделие, подобно на тутманик, като самото тесто бе леко сладникаво, както и питки.

Поднесоха ни различни видове колбаси и кашкавалчета, както и запазената им марка от масло с подправки, което много обичам. В допълнение на това масло имаше и кокосово масло.

Имахме и четири вида сладка - мед, сладко от ягоди и бели череши, както и течен шоколад.

Само с това ние вече бяхме нахранени и всичко останало ни беше огромен бонус. Точно когато си мислехме, че повече не можем да поемем дойде сервитьорката, изключително усмихната и мила девойка, която ни представи поне седем основни ястия, от които трябваше да си изберем. Спряхме се на супа от скариди с картофи, бекон и чоризо, яйца "Бенедикт", които бяха поднесени върху канапе от препечено хлебче, а Алина се спря на бъркани яйца, които накрая си взехме за вкъщи, защото нямаше място къде да ги побере.

Всяко едно основно ястие бе вкусно, рай за небцето, както се казва. :)

Вече като си мислех, че повече нищо няма да побера ни поднесоха и десерта, който бе ябълков щрудел. Преди това от кухнята излезе готвач, който се зачуди с притеснение дали хората от съседната маса са си тръгнали, тъй като е имало да им поднасят и десерта. Стана ми изключително приятно, че хората в ресторанта мислят за клиентите си :)

Ето го и изключителния щрудел от ябълки.

И накрая, накрая имахме и домашни курабийки и бисквити, които предвидливо бяха опаковани в кутия да се вземат за вкъщи, в случай, че не може да се хапнат на момента. Без да му мислим помолихме да останат за вкъщи :)

Поговорихме си малко с момичето, което ни обслужваше, като споделих, че много ми харесва идеята за брънчове на ресторанта и вероятно съм пропускала предишните им събития. Тя ми сподели, че е сравнително нова идея и тази година имат към 40 курсисти, което дава и възможността да се подготвят такива мероприятия, за разлика от миналата година. Аз лично приветствам тази иновация и ще се радвам и за в бъдеще да опитаме отново тези вкусотии.

Смятахме, че ще хапнем бързо и ще се приберем, защото Алина тази сутрин стана прекалено рано и да има време да легне следобед, но в приятни думи, вкусни ястия и уютна обстановка минаха към два часа и половина.

Впечатлена съм до безкрай, освен от храната, но и от обслужването. За пореден път съм удивена от позитивността, която излъчват всички в ресторанта, както и невероятно вкусните ястия, които приготвят на място.

Пожелавам им успех с новото брънч начинание и до нови срещи в прекрасния им ресторант. Опитайте и вие и след това споделете какви са впечатленията ви :)