В навечерието на Възкресение

В навечерието на Възкресение

Днес за първи път боядисваме яйца и ще посрещнем Възкресение в нашия дом.
Исках да направя целия процес по боядисване празничен и Алина да усети това.
Сутринта Алина сама се събуди, сама за първи път отперди прозорците. Първоначално помислих, че татко й дърпа пердетата и се изненадах, като видях, че е тя. Посрещна ме с думите "Мамо, добро утро. Трябва да ставаме, да се оправяме, че е голям празник днес, Великден ще е и ще боядисваме яйца, нали така?" :)
Облече си официална рокля и се събрахме да разтваряме боите. Аз наливах вода и оцет, а Алина слагаше капсулите с боя и бъркаше.
thumbnail--1--2
Бяхме решили да боядисаме една кора с яйца, тъй като искаме да раздадем повечето, но накрая станаха 29.
И тримата се забавлявахме много, докато боядисвахме.
По традиция с първото червено яйце направих по едно кръстче на челото за здраве. Така майка правеше на мен и брат ми като малки и искам да продължа и аз по същия начин. :) Уви, Алина не издържа да има нещо чуждо по нея и изтри колкото можа кръстчето, в резултат на което стана една червена лента.
След като намазах всяко яйце и със зехтин за блясък ги подредих в извадения за тази цел съд и направих на Алина една фотосесия, на която тя много се зарадва. Дори включихме и бате Мишо.
thumbnail--3--1
Ето така мина нашето боядисване на яйца.

За вечеря сготвих постни манджички, а Алина ми помогна да украсим масата.
thumbnail--1--1

Надали ще успеем да отидем на църква, Алина ми се струва още малка да я водя по нощите някъде, затова пък утре ще си вземем огънче. Очакваме да дойде утрешния ден и да видим кой от нас ще бъде биячът и да си похапнем козунак с яйчице и кисело мляко. Козунак не успях да направя, но се надявам другата година да имам тази възможност и да ви залея и аз с козуначени снимки :)

Щастлива съм, че Алина вече е голяма и имам възможността да й разказвам за това що е Великден, защо се боядисват яйца и каква е цялата идея на този празник.
Радвайте се на Възкресение, радвайте се на близките си, защото това остава - хубавите моменти с тези, които обичаме и ни обичат.
Светъл празник :)