Битката с държавната структура

Битката с държавната структура

Моят пореден опит с НОИ започна миналата седмица, когато реших да си подам документите, свързани с Телк процедурата ми.
Влизайки в самата сграда ме лъхна запарена миризма, но е абсолютно обяснима, имайки предвид, че няма проветрение. Отне ми известно време да се ориентирам къде трябва да отида, тъй като от последния ми досег преди пет години имаше доста промени. Основната бе, че е въведена система с теглене на номерче. И идея си нямах какво трябва дя изтегля. Изтеглих едно, но след това видях, че има и друга система, която е свързана с пенсии и се наредих на опашка да си изтегля билетче. Обаче и тук нямах идея какво да е, затова си изтеглих билет за “получаване на документи“.
Дойде моят ред, отидох на гише, обясних и жената ми каза, че трябва да отида при гишетата със стъклени врати. Отидох там и попитах какъв билет да изтегля и момичето ми обясни, че е “нови пенсии и стаж в България “. Изтеглих си и се оказа, че пред мен има 40 души. Гишетата бяха 10, а работеха 2-3. Изчаках си реда, като докато изчаквах си взех номерче за ПИК и сега си имам и персонален идентификационен код :)
Дойде моят ред и като отидох на гише се оказа, че трябва да попълня някаква бланка, да предоставя хартиен IBAN, без значение, че го знам и съм го написала и освен това трябва да си оставя и трудовата книжка и цялата процедура щяла да отнеме 2-3 месеца!, тъй като системата за изчисляване била много сложна. Олеле, майко!
Благодаря на служителката, че ми запази реда и не бе необходимо да се редя отново. За щастие, имаше клон на моята банка в близост и се върнах с всички необходими документи.
Обясних на девойката, че има вероятност да ми потрябва книжката преди изтичане на този срок и тя ми посочи гишетата за “получаване на документи “, където без притеснение ще ми я върнат и след това аз съм длъжна да я върна отново, за да си продължат процедурата.
Цялото това “удоволствие” ми отне около два часа и половина.
Може и да се дължи на липсата ми на информация, но въпреки всичко ми се струва много.
Та, ако си подавате документи за пенсия, без значение дали е по болест или по години и сте работили само в България, то избирате билет “нови пенсии и стаж в България”.
Ако сте за нова пенсия, но имате и стаж и в чужбина, то избирате “нови пенсии и стаж в чужбина”.
Ако сте за получаване на вече готови документи, то избирате “получаване на документи “.
Документите, които на мен ми искаха бе трудова книжка, като трябва да имате стаж над пет години, ако сте като моя случай, декларация, която попълвате на място и удостоверение от банката с Вашия IBAN.
Ако мога и зависи от мен не бих имала никакъв досег с държавни структури. За мен това са безгръбначни организми, заталачени от своите структури, процедури и процеси, чиято цел е да усложнят живота на обикновения човек, а не да го улеснят.
Мое мнение, разбира се :)
А аз ще чакам 3-4 месеца за решение..