Бадемова торта

Бадемова торта

От няколко години обичам да правя домашни торти за рождените ни дни. Освен, че смятам, че така ще е по-качествена ми се иска и да избягам от типичния пандишпанов блат за торта. Последните две години правех морковени торти с различна глазура. Последната такава направих на рождения ден на Кольо, като този път покрих със захарно тесто.
Обаче тогава ме осени идеята за следващ повод да направя и бадемова торта. Възможност ми се отдаде за днешния юбилей на моята баба :)
Съставът за тортата е изключително семпъл и лесно може да се набави.
Прегледах една рецепта в интернет и реших по нея да направя тортата. Още повече, че съм голяма фенка на Рудолф :)
Та, всичко, което аз използвах бе:

За два блата:

 • 5 белтъка;
 • 150 гр бадеми, като по оригиналната рецепта са сурови и белени, но моите бяха небелени;
 • 200гр захар;
 • 1 пакетче ванилия, като в оригиналната рецепта е специална ванилия, но аз се задоволих с ванилова захар.

За крема:

 • 5 жълтъка;
 • 1 ванилова захар;
 • 100 мл сладкарска сметана;
 • 150 гр меко масло;
 • 100 гр захар.

За украса:

 • Филирани бадеми;
 • Шоколад, разтопен на водна баня.

Част от продуктите изглеждаха така:

DSC_0106_3-1-

Бадемите са мелят в чопър. След това белтъците започват да се разбиват с миксер, като постепенно се добавя захарта и накрая се слага ванилията. Към кремообразната белтъчна смес с шпатула се добавят и смлените бадеми. В тава се постеля хартия за печене и се изсипва половината смес. Тъй като самата смес е гъста ми бе трудно от само себе си да се изравни сместа, затова намокрих опакото на лъжица и разтелих блата из цялата тава. Получи се това, което сложих да пека:

DSC_0111_3-1-

Пекох на 180 градуса за около 10-15 минути. Много зависи от фурната. Първият блат ми стана по-мек, а вторият леко хрупкав.
Докато блатовете изстиваха се захванах с крема.

В един дълбок тиган изсипах 100-те мл сметана, заедно със захарта. Бързо се разтопи и веднага добавих и жълтъците и ванилията. Силата на огъня през цялото време беше слаба, за да не сготвя яйцата, както бях прочела в рецептата. Бърках усилено с телена бъркалка около 15 минути без да спирам, докато се получи сгъстен крем.
DSC_0115_2-1-

Изчаках да изстине и добавих мекото масло, което разбърках с миксер.

DSC_0117_3-1-

Тъй като в основата си яйченият крем е от сметана и масло, то именно заради това блатовете трябва да са хубаво изстинали, за да няма разтапяне.
Дори сложих готовият крем в хладилника да си стяга, докато блатовете се охладят.
Когато бе готово започнах да размазвам част от крема върху първия блат. След това сложих втория и доразмазах остатъка от крема, като намазах и краищата на тортата. По самите краища насложих филиран бадем, а след това с разтопения шоколад си направих шприц от найлон, срязах крайчето и започнах да надписвам тортата за рождения ден. С остатъка от шоколада обкрайчих самата торта.
За финал я прибрах в хладилника, покрита с капак за торти.
Днес бе истински фурор и дори аз се изненадах колко е вкусна и как всяко едно залче се топи в устата. Усеща се много нежно ароматът на бадеми и кратката твърдост на маслото.

Опитайте, определено няма да сгрешите. :)

DSC_0016-1-